Qui som?

d'on venim i on anem

ELS INICIS

L’any 1977, la celebració dels actes del Mil·lenari del Monestir de Ripoll servia d’embrió perquè un grup de persones interessades per la cultura a la nostra comarca entressin en contacte i decidissin fundar una associació.

Cal dir que la principal impulsora de la iniciativa fou Emília Tarracó, fruït del seus contactes amb el diputat de Cultura Joan Tarrés Vives.

Un any més tard, el 15 de desembre de1978, naixia el Centre d’Estudis Comarcals del Ripollès (CECR), sota l’abric del Patronat Francesc Eiximenis de la Diputació de Girona. En la reunió en la que es va prendre l’acord de crear el CECR hi varen participar Florenci Crivillé i Estragués, Josep capdevila i Capdevila, Jaume Terradellas i Soler, Jordi Planadecursach i Mir, Rosa Ribas i Garriga, Concepció Giol i Sala, Antoni Vergés i Viñeta, Montserrat Pujolar i Giménez, Jordi Mascarella i Rovira, Emilia Tarracó i Planas, Margarita Roura i Torrent i salvador Capo i Castañe.

PRIMERES ACTIVITATS

Pel març de 1980 es va constituir la Junta Gestora formada per Concepció Giol, Eudald Maestro, Rosa Ribas, Jordi Mascarella, Antoni Llagostera Fernández, Antoni Viñas i Emilia Tarracó. El juny de 1981 es va ampliar la junta amb la col·laboració del Dr. Ramon Bonet, que va assumir la secretaria, amb Concepció Pons a la tresoreria. Una de les primeres activitats del CECR fou l’organització de la 1ª Fira d’Art i Artesania, als claustres del monestir de Ripoll, el 15 de juny de 1980. Es responsabilitzaren d’aquesta activitat Concepció Giol, Margarita Roura, Amèlia Arumí, Magda Martí i Eudald Alabau.

A la primavera del 1981 es va organitzar el 1er. Concurs Comarcal de Dibuix, amb la participació de 869 treballs, sota l’organització de Josep Ribas, Ramon Sala, Lurdes Ribas, Carme Llagostera, Flora Casademunt i Carme Hernández. Durant el curs 1980-1981, es va realitzar una excavació per a recuperar la primitiva església parroquial de Campdevànol, dita la vella, edifici on pertanyen un grup de pintures pre-romàniques. En aquesta activitat varen participar Toni Delgado, Josep Llimós, Josep Ribas, Ernest Roura, Rosa Ribas, Valentí i Toni Pujals i Emília Tarracó. Aquesta activitat fou visitada el 8 d’abril de 1983 per Joan M. de Ribot, arquitecte del Servei de Conservació i Catalogació de Monuments de Girona. Aquesta actuació fou subvencionada amb 500.00 pessetes per la Diputació de Girona el 15 de març de 1983.

El 1982 va aparèixer els primers Annals. Es varen presentar a la sala Abat Senjust de l’Ajuntament de Ripoll el 27 de maig de 1983. També aquest any 1982 es va convocar el I Premi Monestir de Ripoll, atorgat el 13 de novembre de 1983, dotat amb 100.000 pessetes.Formaren part del jurat Josep Alsina, Manuel Mundó, Joan Bastardas i Marc Mayer.

La comissió promotora inicial va esdevenir una junta gestora el 1980, però fins que el 1984 no s’elegí la primera Junta Directiva. El 18 d’abril de 1984 es va fer la sessió fundacional, amb l’aprovació dels estatuts redactats per Ramon Sargatal i Jordi Mascarella. Els estatuts foren inscrits en el Registre d’Associacions de Girona del Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya, amb el número 1.178, amb data 22 d’abril de 1985.

Des d’aquells moments inicials l’entitat ha anat creixent, ampliant horitzons, i en aquests moments compta amb uns 150 socis. L’any 2001 es va crear la secció d’Estudis Medievals, amb seu a Sant Joan de les Abadesses