Què fem?

El Centre d’Estudis Comarcals del Ripollès té com a objectius donar impuls i organitzar tota temàtica d’activitats, especialment aquelles que estan dedicades a la investigació, al coneixement a la divulgació de la cultura comarcal del Ripollès i catalana en general. La tasca de l’entitat ha estat constant i ha inclòs l’organització de xerrades, conferències, edició i publicació de llibres i exposicions.

Des de l’any 1988, conjuntament amb la Unió de Centres d’Estudis Transpirinencs
s’han organitzat els Col·loquis d’Estudis Transpirinencs. L’objectiu del projecte era i és
promoure la col.laboració entre investigadors, estudiosos i els pobles pirinencs. Des de
la quarta edició dels Col·loquis d’Estudis Transpirinencs, l’entitat que participa en
l’organització de les jornades és l’Institut Ramon Muntaner, en substitució de la Unió de
Centres d’Estudis Transpirinencs.

En els darrers anys s’ha dut a terme la publicació dels Annals (un recull d’articles realitzats per investigadors que tracten sobre la comarca i els seus pobles des d’un punt de vista històric, cultural, literari, físic…) i dels Ibix (la publicació de les comunicacions i ponències presentades als Col·loquis d’Estudis Transpirinencs, tasca actualment realitzada per l’Institut Ramon Muntaner).

A més, s’ha publicat diverses obres d’estudi
de la comarca, que formen part del seu fons editorial, com són Plantes i gent. Estudi etnobotànic de l’Alta Vall del Ter de Montserrat Rigat i Coll, Teresa Garnatge i Roca i Joan Vallés i Xirau,; Llegendes del Ripollès de Josep Ribot i Calpe, publicació que ha permès recuperar un text mai editat fruit del treball de l’anomenat Centre de Flokloristes de Ripoll; Pantocràtor de Ripoll.

Folleto Rutes de l'exili (1939) al Ripollès

A través del projecte cofinançat per la Unió Europea FEDER – Programa Interreg IIIA Camins de la nostra identitat, el Centre d’Estudis Comarcals del Ripollès edità el fulletó amb el títol Rutes de l’exili (1939) al Ripollès. El CECR també ha organitzat cicles de conferències, com per exemple al 2007 es gestà un cicle de conferències sobre la guerra civil al Ripollès i al 2008 es realitzaren un conferències que tingueren per títol Els temps d’Oliba. També s’ha col·laborat amb la Universitat Catalana d’Estiu amb l’organització de cursos i presentacions.

 

Els darrers anys, l’entitat també ha participat, en col.laboració amb l’Ajuntament de Ripoll i la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya, en l’organització de diferents cursos d’estiu que versaven sobre els camins ramaders i la seva recuperació. Des del passat 21 de juny, el Centre d’Estudis Comarcals del Ripollès compta amb una nova Junta Directiva que té com a principals objectius seguir editant els Annals però anualment (anys parells miscel·lanis i anys imparells temàtics) i incentivar la recerca entre les noves generacions de la comarca.